Cykelhållare för elcyklar


Om du vill få med dig din cykeln på bilen på något sätt är en cykelhållare något att kolla vidare på. Vi på Lantzen har kollat närmare på cykelhållare som finns på marknaden och i denna artikel beskriver vi de olika varianterna som finns och vad man bör tänka på när man köper en cykelhållare.

Det finns tre olika typer av cykelhållare för bilen.

 • Cykelhållare för dragkroken.
 • En som hängs och monteras på bagageluckan.
 • En variant för takräcket på bilen.

Vilken typ av cykelhållare du ska eller kan ha beror lite på vad du har för typ av bil och hur den är utrustad. I denna artikeln går vi igenom vad du behöver veta inför att du ska köpa en cykelhållare. Thule är branschledande när det kommer till cykelhållare och tillbehör till bilen, testvinnare i flera tester och därför har vi valt att rekommendera deras produkter.

Thule - Cykelhållare för dragkrok
Thule - Cykelhållare för dragkrok
Thule - Cykelhållare för bagageluckan
Thule - Cykelhållare för bagageluckan
Thule - Cykelhållare för tackräcke
Thule - Cykelhållare för tackräcke

Thule

Även om det finns många märken och modeller ute på marknaden är det ett märke som klår det mesta, oftast är bäst-i-test i olika tester och märket vi pratar är Thule. 2019 utförde Testfakta.se en test av cykelhållare för dragkrok där Thules Easyfold XT3 var en solklar vinnare och där även Thules billigare variant HangOn 3 Tilt placerade sig väldigt bra i testet. Thule har funnits på marknaden länge och är ett erkänt bra märke som har hållit på med det mesta när det kommer till tillbehör till bilar.


Att tänka på när man fraktar sin cykel på bilen

Det är lite att tänka på när det kommer till att frakta cykeln på bilen. Det som många inte tänker på när man transporterar sin cykel, antingen bak på bagageluckan eller dragkroken är att registreringsskylten eller ljusen bak på bilen inte får skymmas eller täckas. Om detta sker riskerar du böter om polisen stannar dig. Det går att beställa en registreringsskylt att hänga på cykelhållaren bak och detta görs genom Transportstyrelsen hemsida. De cykelhållarna vi tipsar om som monteras på dragkroken kommer med inbyggd belysning medans de cykelhållarna som monteras på bagageluckan skall kompletteras med en belysning och här har även Thule en lösning i form an en Light Board.


Frakta elcykel

Om det är så att du har en elcykel som du vill ha med på din bil får vi kolla lite närmare på max lastkapacitet hos cykelhållaren i och med att en elcykel väger mer än en vanlig cykel utan elassistans. En närmare titt på det senaste inom cykelhållare för takräcke hittar vi Thule UpRide, ser vi en max lastkapacitet på 20kg och liknande gäller Thule ClipOn 3 med en maximal cykelvikt på 15kg.

En elcykel väger i regel mer än 20kg och max lastkapacitet för både varianten för taket och för bagageluckan är under 20kg och lämpar sig därmed inte om du har en elcykel. Dessutom är det rent av olämpligt att frakta en tung cykel på taket med tanke på om man skulle krocka. Vi rekommenderar därför en cykelhållare som är gjorda för dragkroken om du har en elcykel, då max lastkapacitet för cykelhållaren på vissa modeller är 60kg.Thule Velospace XT 3

Vi på Lantzen rekommenderar Thule Velospace XT 3 om du skall frakta din elcykel på din bil. Med dess inbyggda belysning och plats för registreringsskylt och dess höga lastvikt är detta ett mycket bra alternativ. Den monteras enkelt på dragkroken och låses fast med ett handtag. Plattformen för cyklarna är anpassad för cyklar med lite längre hjulbas. Den passar även om du har en damcykel, samt den höga lastvikten gör att denna cykelhållare passar för elcyklar.


Tiltfunktion

Med denna cykelhållaren slipper du lasta av alla cyklar och ta bort cykelhållaren om du ska in i bagaget på bilen då denna cykelhållaren går att tippa bak för enkel åtkomst till bagaget.

Designen på tiltfunktionen är på sådant sätt att det krävs väldigt lite kraft för att tippa cyklarna fram och tillbaka.

Thule Velospace XT 3 med tiltfunktion
Thule Velospace XT 3 med tiltfunktion

Specifikationer

 • Maxlast 60kg
 • Lastar 3 cyklar
 • Tiltfunktionen manövreras med en fotpedal
 • Justerbara pumpspännen med extra långa hjulremmar
 • 13-pins ljuskontakt
 • Vikt 20.6 kg
 • Går att fälla ihop för smidigare förvaring
 • Stabil dragkrokskoppling som låses med spännhandtag. Lås till dragkroken medföljer
 • Löstagbara cykelarmar för att klämma fast ramen. Momentbegränsade vred med inbyggda lås
 • Pris ca 6690 kr
Thule Velospace XT 3 med tiltfunktion
Thule Velospace XT 3 med tiltfunktion

Thule Velospace XT 3 finns att köpa på Outnorth.