Elscooterguide

Den kompletta köpguiden för elscooter


En elscooter, även kallad elektriskt sparkcykel, är i många fall snabbare och smidigare än både bil och kollektivtrafik i större städer. Intresset för diverse smidiga elfordon växer explosionsartat. En eldriven sparkcykel är ofta smidigt för människor som pendlar kortare sträckor i städer då de är extremt smidiga men inte går speciellt snabbt. Ska du köpa elscooter? Nedan i vår elscooterguide går vi igenom vad som är bra att kunna inför köp av elscooter. Om du redan har den tekniska kunskapen kan du gå direkt till vår köpguide bäst i test elscooter eller jämför elscootrar.


För den som inte har hundra koll på de tekniska termerna har vi sammanställt några ord som är bra att kunna.

  • Ampere: Beteckning [A]. En måttenhet på strömmen i en elektrisk krets.
  • Amperetimme: Beteckning [Ah]. Batteriets kapacitet. Ger en indikation över räckvidden av scootern. Ju högre amperetimme desto längre räckvidd.
  • Effekt: Mäts i watt och anger den mängd energi som omvandlas per tidsenhet.
  • Spänning: Mäts i Volt och definierar skillnaden i elektrisk potential.
  • Volt: Beteckning [V]. En måttenhet på den elektriska spänningen.
  • Watt: Beteckning [W]. En måttenhet av effekten. Anger hastigheten med vilket den elektriska strömmen förbrukas. Motsvarighet till hästkraft.
  • Wattimme: Beteckning [Wh]. Anger batteriets kapacitet över tid. Wattimmar får man fram genom att multiplicera amperetimmar med volt. Ger en indikation över räckvidden av elscootern. Ju högre wattimme desto längre räckvidd.
Elsparkcykel från prisbelönta Inokim
Elsparkcykel från prisbelönta Inokim

Hur fungerar en elscooter?

En elscooter eller eldriven sparkcykel som det också kallas består av en ram, två hjul, ett batteri och en motor, samt ett antal mindre delar. Dessa kan ha olika utföranden, prestanda och kvalitet. Vi kommer nu att gå igenom de olika delarna.

Ramen är grunden på elscootern. Denna kan vara av olika material, grovlek och utförande. Oftast består ramen av stål eller aluminium. Aluminium är att föredra då detta är lättare och rostar inte men är normalt dyrare. Grovleken på ramen beror på vilken målgrupp scootern är tillverkad för. Det är viktigt att kolla detta vid köp av scootern då vissa modeller har begränsad kapacitet. De flesta elscootrar är odämpade och detta fungerar bra på asfalt, men om den har tänkt användas på underlag som inte är lika jämt så som grusväg eller gräsmatta är en dämpad elscooter att föredra.

Hjulen kan bestå av plast eller gummi. De kan dessutom vara solida eller vara luftfyllda. Plasthjul är ovanligt och sitter främst på scootrar tillverkade för barn, dessa bör undvikas. Att föredra är alltså gummihjul. Luftfyllda eller inte beror på användningsområdet. Om den endast kommer att användas på asfalt kan solida gummihjul räcka men om den kommer att användas på ojämnt underlag är lite rejälare luftfyllda däck att föredra. Luftfyllda gummidäck är ofta mer stötdämpande än separata stötdämpare på scootern. Därför är ofta en elscooter med luftfyllda däck bekvämare än en escooter med solida däck och separata stötdämpare. Fördelen med solida däck är dock att de är punkteringsfria och därför så gott som underhållsfria.

Batteriet är enheten där elscooterns elektriska energi lagras. Även batteriet finns i olika kapacitet och kvaliteter. Detta är ett område där utvecklingen sker snabbt, mycket på grund av den pågående elbilsboomen som kräver bättre och smartare batterier. Litiumjonbatterier är den batteritypen om idag är vanligast och även är att föredra. Det finns också elscootrar med blybatterier. Litiumjonbatterier är en modern typ av batteri och har flera fördelar. Bland annat att vikten är mindre, hur batteriet sköts har mindre inverkan och livslängden är betydligt längre jämfört med blybatterier. Batterierna finns även i olika volt utförande. En bra tumregel är att ju högre volt desto bättre. Allt från 12 volt till 36 volt är vanligt.

Motorn finns i två vanliga utföranden. Dessa är borstmotor och borstlös motor. Borstmotorn återfinns idag endast i sällsynta fall i billigare elscootrar. Den borstlösa motorn är att föredra om inte priset sätter stopp. Effekten på motorn avgör hur stark elscootern är. Högre effekt göra att elscootern accelererar snabbare och klarar uppförsbackar bättre. Dock får maxeffekten vara 250 watt för att klassas som en cykel. En elscooter på minst 250 watt rekommenderas för en vuxen person.



Olika typer av elscooters

När du ska köpa elscooter kan det vara bra att ha koll på de olika typer som finns på marknaden. Vilken elscooter som passar just dig beror dels på vad du ska använda den till, men även din personliga åsikt. Nedan listar vi flera vanliga typer av elscootrar.

Klassisk elscooter/elsparkcykel

Den klassiska elscootern är den vanligaste typen. Denna typ kombinerar sparkcykelns smidighet med ett elfordons snabbhet. De flesta klassiska elscootrar är hopfällbara och kan enkelt bäras med in i bostaden för att laddas. Detta gör också att de är enkla att skydda mot stöld.

Perfekt att pendla kortare sträckor med. Kostnaden per kilometer för denna typen av elscooter blir extremt låg, då den kombinerar låg vikt med en effektiv elmotor. Även om du köper en förhållandevis dyr elscooter, kommer detta snabbt att löna sig om du använder den istället för bilen.

Klassisk elsparkcykel
Klassisk elsparkcykel - Egret Eight

Klassisk elscooter/elsparkcykel med sadel

Klassisk elscooter kombinerad med sadel är en lämplig scooter om du vill ha en smidig elscooter men planerar att köra lite längre sträckor. Ett pris du dock får betala är en stor ökning av vikten. Som exempel väger Gyroway i bild till väger 29 kg mer än Egret eight. Viktökningen har många negativa konsekvenser vilket gör att för de flesta är det bättre att satsta på en rejäl elscooter utan sadel, som Egret Eight.

Elsparkcykel med sadel
Klassisk elscooter med sadel - Gyroway scooter

Fatscooter/fatglider

Fatscootern har blivit ett fenomen den senaste tiden. Detta är inte konstigt. Med detta fordon kan du på ett snyggt och bekvämt sätt färdas långa sträckor. Denna "elscooter" är konstruerad mer som en vanlig moped. Den behöver också för det mesta vara godkänd som moped klass 1 eller 2 för att få framföras utanför din egen mark. Många av de fatscooters som säljs i Sverige är inte godkända som mopeder och således inte tillåtna att köra runt på utanför inhägnat område. Bra att tänka på är att detta är en stor scooter, som väger en hel del. Detta gör att det kan bli ett problem om du till exempel vill förvara och ladda den i hemmet.

Denna typ av fordon kan vara klassade som elmopeder eller elscooter. Om fordonet är klassat som elmoped är det viktigt att följa de regler som gäller då. Läs mer om reglerna här.

Fatscooter
Fatscooter - X-Pro Fatboy


Lagar och regler elscooter

Här går vi snabbt igenom reglerna som gäller för elscooter. Mer finns att läsa här. Utdrag från trafikverkets hemsida: “En cykel kan också vara ett:

  • elfordon med trampor; max 250 watt som bara kan förstärka trampningen upp till 25 km i timmen.
  • elfordon utan trampor med maxhastighet 20 km i timmen; (a) max 250 watt eller (b) självbalanserande (ex. Segway).
  • elfordon utan trampor, som är avsedda för personer med fysisk funktionsnedsättning. De har ingen effektbegränsning men en maxhastighet på 20 km i timmen (ex. elrullstol, el-skoter).”

Med andra ord får en elscooter med en maxeffekt på 250 watt och en max hastighet på 20 km/h framföras på allmän väg med samma regler som för cyklar. Om fordonet istället klassas som moped ska de regler som gäller för mopeder följas.



Dags att köpa en elsparkcykel?


Går du i tankar att köpa en elsparkcykel? I så fall besök gärna vår elscooter-köpguide.