Det finns både för- och nackdelar med både elmopeder och bensinmopeder. Därför är dina behov avgörande för vilken moped du bör välja. Längre ned listar vi fördelar/nackdelar för respektive moped. Det som ska sägas är att elmopeder idag är en relativt mogen produkt, även om många fortfarande inte köper elfordon på grund av “räckviddångest”.

Elmoped:

Fördelar:

Smutsar inte ned din omgivning

Miljövänlig

Tyst

Lägre driftkostnad

Kräver mindre service

Nackdelar:

Laddning tar längre än att tanka

Ofta kortare räckvidd

Kan vara något dyrare vid inköp

Bensinmoped:

Fördelar:

Ofta längre räckvidd

Går snabbt att tanka

Kan vara billigare vid inköp

Nackdelar:

Smutsar ned din omgivning 

Kräver mer service

Dyrare servicekostnad

Slutsats: Elmopederna blir allt mer populära och börjar på allvar ta marknadsandelar från bensinmopederna. Detta av uppenbara anledningar, elmopederna förbrukar inget bränsle och är därför billigare att köra. Även servicekostnaden sjunker då en elmotor inte behöver lika mycket service som en bensinmotor. De är dessutom miljövänliga och tysta. Nackdelen är att det tar tid att ladda batteriet. Men med en räckvidd på 5-10 mil beroende på moped är inte detta ett problem för de flesta. På de flesta elmopeder går det dessutom att ta med batteriet in och ladda under natten. Du behöver därför inte ha eluttag där elmopeden förvaras. Rekommendationen blir därför att om du inte har behov av en räckvidd på mer än 5-10 mil så bör du absolut fundera på att köpa en elmoped. Men om räckvidden är ett problem kan det vara klokt att köpa en bensinmoped istället.

Om du har kommit till slutsatsen att du vill investera i en elmoped listar vi dom bästa elmopederna på vår sida Elmoped bäst i test.