Elmopedguide

Den kompletta köpguiden för elmoped


Mopeden har varit populär i över 50 år och kommer säkerligen fortsätta vara detta under en lång tid framöver. Detta på grund av sin smidighet och sitt låga pris. På senare år har det dock hänt mycket i utvecklingen av mopeder. Mopederna har börjat att elektrifieras och vi på Lantzen tror att detta bara är början. Snart kommer det att säljas fler elmopeder än bensinmopeder på grund av den utveckling som sker där miljömedvetenhet har blivit allt mer viktig.

Har du svårt att välja om du ska köpa en elmoped eller bensinmoped? Få hjälp att välja här. Om du redan har den tekniska kunskapen kan du istället gå direkt till vår bäst i test elmoped sida eller jämför elmopeder. Du kan också läsa om våra utförliga tester på Lantzen testar.

Oavsett om du kör en elmoped eller en bensinmoped är du snällare mot miljön jämfört med att du kör en bil. Nog sagt om de miljömässiga fördelarna. Vi vet hur svårt det kan vara att göra ett bra val vid inköp av en moped, därför har vi här skrivit ihop en guide för att hjälpa dig med detta.

Elmopeden Nui N1S
Elmopeden NUI N1

Bra att veta om elmopeder

För den som inte har hundra koll på de tekniska termerna har vi sammanställt några ord som är bra att kunna.

Ampere: Beteckning [A]. En måttenhet på strömmen i en elektrisk krets.

Amperetimme: Beteckning [Ah]. Batteriets kapacitet. Ger en indikation över räckvidden av cykeln. Ju högre Amperetimme desto längre räckvidd.

Effekt: Mäts i watt och anger den mängd energi som omvandlas per tidsenhet.

Spänning: Mäts i Volt och definierar skillnaden i elektrisk potential.

Volt: Beteckning [V]. En måttenhet på den elektriska spänningen.

Watt: Beteckning [Wh]. En måttenhet av effekten. Anger hastigheten med vilket den elektriska strömmen förbrukas. Motsvarighet till hästkraft.

Wattimme: Beteckning [Wh]. Anger batteriets kapacitet över tid. Wattimmar får man fram genom att multiplicera amperetimmar med volt. Ger en indikation över räckvidden av elmopeden. Ju högre wattimme desto längre räckvidd.

Så fungerar en elmoped

En elmoped skiljer sig en del från en bensinmoped och består av flera mer eller mindre viktiga komponenter. Vissa av dessa är bra att ha grundläggande kunskap om för att kunna göra ett bra beslut när det är dags för att köpa en elmoped. Nedan en Nui N1 i genomskärning med några viktiga komponenter utmarkerade.

Elmopeden Nui N1 i genomskärning
Nui N1 i genomskärning

Ramen bär upp elmopeden. Det är på denna som alla komponenter mer eller mindre sitter fast.

Motorn är den komponent som driver mopeden framåt. För en elmoped är motorn förstås en elmotor. Motorstyrkan är en viktig parameter. Den kommer att göra stor skillnad på hur snabbt mopeden kan accelerera. Skillnaden mellan en svagare motor och en starkare kommer framför allt göra skillnad om du har en passagerare med eller om du kör i en uppförsbacke. Motoreffekten mäts i watt. Det finns elmopeder med effekter på omkring 3000 watt, medan de effektsvagare mopederna inte har mer än omkring 1000 watt i effekt. Dock är inte motoreffekten allting, även vikten på elmopeden är viktigt. Ju lättare moped desto bättre. Alltså, en lätt moped med låg effekt kan vara att föredra framför en tyngre moped med hög effekt. Dessutom kommer den låga vikten innebära en längre räckvidd.

Batteriet är komponenten där all energi lagras. Hur mycket energi batteriet kan lagra mäts i amperetimme. Att en moped har större batteri behöver inte betyda att den har en längre räckvidd. Räckvidden beror även på vikten på elmopeden, effektiviteten på motorn, med mera.

Fjädringen hjälper till att göra resan behaglig samt förbättra mopedens köregenskaper. Här kan man märka skillnad mellan billiga och dyra elmopeder. Dyrare mopeder har ofta mer påkostad fjädring och är därför bekvämare att köra.

Bromsar finns på både fram och bakhjul. Dessa gör att du kan stanna mopeden på ett säkert sätt när det behövs och är bland det viktigaste du har på mopeden.

Instrumentpanelen är en annan komponent som skiljer sig mycket mellan olika elmopeder. Denna har till uppgift att visa viktig information under körning som hastighet, batterinivå med mera.


Räckvidd

Räckvidden på elmopeden beror som nämnt på flera saker, dels på hur stort batteri elmopeden är utrustad med. Ibland kan samma elmoped köpas med olika storlekar på batteriet, fler amperetimmar innebär i detta fall längre räckvidd. Det är dock inte en bra metod att jämföra hur stora batterier olika mopeder har för att dra slutsatser om räckvidden. Även vikten på elmopeden har betydelse, lättare innebär längre räckvidd. Dessutom är olika mopeder olika effektiva, vissa elmopeder drar mer ström för att komma motsvarande sträcka. Alla tillverkare anger hur lång räckvidden är för respektive moped. Denna siffra ska dock inte tas på för stort allvar då den egentliga räckvidden beror på körförhållanden. Om du till exempel har en passagerare kommer räckvidden att minska. De flesta elmopeder har idag en räckvidd på 5-10 mil. Denna siffra kommer förmodligen att öka med åren.



Lagar och regler

För elmopder gäller samma regler som bensinmopeder. Detta innebär att det finns två olika klasser som har olika regler. Nedan listas de viktigaste reglerna. Mer finns att läsa på transportsstyrelsens hemsida.

Moped klass 1

  • Körkort för moped klass 1 krävs.
  • Max hastighet: 45 km/h.
  • Maxeffekt: 4 000 watt.
  • Mopeden måste ha registreringsplåtar.
  • Trafikförsäkring krävs.
  • Hjälmtvång.
  • Får ha med passagerare om mopeden är anpassad för detta.
  • Ej framföras på cykelbana.

Moped klass 2

  • Förarbevis alternativt körkort krävs.
  • Max hastighet: 25 km/h.
  • Max effekt: 1 000 watt.
  • Behöver ej vara registrerad, dock måste mopeden vara typgodkänd.
  • Trafikförsäkring krävs.
  • Hjälmtvång.
  • Får ha med passagerare om mopeden är anpassad för detta.
  • Får framföras på cykelbana.


Dags att köpa elmoped?


Går du i tankar att köpa en elmoped? I så fall besök gärna vår elmoped-köpguide