Test av Inokim Quick 4


Inokim Quick 4, vidareutveckling av Inokims elscooter Quick 3. En rolig elsparkcykel med hög komfort som vi tror kommer bli minst lika populär, om inte mer populär än Quick 3. 

  • Specifikationer
  • Märke och modell: Inokim Quick 4
  • Maxhastighet: 40 km/h
  • Räckvidd: upp till 70 / 45 km
  • Vikt: 21.5 / 20.5 kg
  • Motor: 600 watt
  • Batteri: 16 / 13 Ah (52 / 52 V, Li-Ion)
  • Bromsar: Trumbromsar fram och bak
  • Hjul 10″ fälg, luftfyllda däck
  • Fjädring: Ja, fram och bak
  • Laddningstid: 7 / 5 timmar
  • Ram: Aluminium
  • Hopfällbar: Ja
  • Vattenresistent: IPX4
None
None

Inokim Quick 4 är en efterträdare till Inokims populära modell Quick 3. Efter att ha provkört Quick 4 tror vi att denna modell kommer bli minst lika populär som sin föregångare. Det är en genomtänkt konstruktion med många nya och smarta funktioner, men framförallt, den är både rolig och komfortabel att köra! Även om Quick 4 har prestanda så att det räcker och blir över så är det inte Inokims värstingmodell. Är du intresserad av en ännu mer påkostad elsparkcykel rekommenderar vi dig att kolla in Inokim OX. Vill du åt andra sidan komma undan lite billigare men ändå ha en elsparkcykel med hög kvalitet rekommenderar vi dig att kolla in Inokim Light 2.  



Design

Inokim Quick 4 har, precis som Inokims övriga modeller, en futuristisk och unik design som gör att den sticker ut jämfört med övriga elscootrar på marknaden. De röda detaljerna skapar ett helhetsintryck som gör att hela elscootern känns mer exklusiv. Ramen och komponenterna är rejäla och känns som den kommer hålla under lång tid. Detaljer som snygg intern kabeldragning och integrerad LED belysning fram och bak är positiva faktorer som bidrar till helheten. Dock är vi något tveksamma till placeringen av öppningen för kablarna i ståplattan. Risken finns att man råkar trampa på anslutningen när man ändrar position och med tiden sliter ut kablarna. Inget vi märkte av men något att vara vaksam över. För övrigt när det kommer till ståplattan är den som bilderna visar bred, vilket är något vi uppskattar då man utan problem kan stå med båda fötterna i bredd. Dock är den enligt en av våra testförare något kort, vilket gör att det inte är lika lätt att hitta en bekväm och stabil körställning. 

LCD Displayen är en av de bästa vi har sett på marknaden. Den är både stor och tydlig och visar allt från hastighet och körsträcka, till batterinivå och cruise control. Med hjälp av displayen och kontrollenheten finns det flera smarta inställningar att göra, men mer om det längre ner.  

Elsparkcykeln går snabbt och smidigt att fälla ihop. Dock är Quick 4 en ganska stor elsparkcykel så den tar en hel del plats även hopfälld (L x B x H, 110 x 25 x 55 cm). Ståplattans integrerade handtag underlättar betydligt när man ska bära den 21,5 kg tunga elscootern. Utöver det fungerar handtaget även som ett fotstöd när man är ute och kör och som ett säkert ställe att låsa fast din Quick 4 när du lämnar den

None
None

None


Prestanda och funktioner

Inokim Quick 4 SUPER är utrustad med en motor på hela 600 watt i bakhjulet och ett batteri på 52V, 16Ah från Samsung. Topphastigheten är 40 km/h och räckvidden är specificerad till 55-70 km. Värt att nämna är dock att på grund av den höga effekten på motorn och dess höga topphastighet är Quick 4 inte laglig att köra på allmän väg, utan endast inom inhägnat område. Detta är visserligen ett problem den delar med de flesta andra elsparkcyklar på den svenska marknaden. Läsa mer vilka regler som gäller här

Snart lanserar Inokim en modell av Quick 4 vid namn HERO, med samma prestanda och funktioner som SUPER förutom att den har ett litet mindre batteri med 13Ah. Vilket kommer att ha lite mindre räckvidd och samtidigt ett lägre pris. 

Till skillnad från den Inokim OX som vi provkörde som har en snäll accelerationskurva i låg hastighet, kommer all effekt direkt med Quick 4. Med det finns det både fördelar och nackdelar. Det är enligt oss roligare att köra en elscooter med riktigt bra acceleration. Däremot har vi hört att Inokim uppgraderat kontrollenheten på OX-modellerna för att få just en mer direkt accelerationskurva och få en mer rolig och kvick elsparkcykel. 

Men när man svänger skarpt i låga hastigheter och lyckas gasa lite för mycket blir det snabbt lite ostabilt. För Quick 4 har Inokim valt att satsa på trumbroms både fram och bak. Anledningen till det är att trumbromsar kräver väldigt lite underhåll jämfört med skiv- och fälgbromsar, vilket sparar dig både tid och pengar. Trumbromsarna påverkas inte negativt av väder och vind som skivbromsar och fälgbromsar kan göra då alla viktiga delar i en trumbroms sitter skyddat. Och bromsverkan är det inte problem med, gå från 40 km/h till stopp går snabbt och känns tryggt.

Som nämnt tidigare går att via kontrollenheten och displayen göra inställningar så som styrkan på ljuset på displayen, maxhastighet, farthållare med mera. Smidigt och smart som vi inte har sett på andra elsparkcyklar. På kontrollenheten finns det också ett usb uttag om man vill ladda mobilen under åkturen. En ny säkerhetsfunktion som Inokim har infört är att man måste trycka in ett av bromshandtagen innan man kan köra iväg, på så sätt kan man undvika att elscootern åker iväg av misstag för att man kommer åt tumgasen. Denna funktion är igång när scootern är i parkeringsläge, vilket den är i vid uppstart eller när den har stått stilla en liten stund. Vi hade gärna sett att parkeringsläget även går igång när man ställer ner stödet. Många bra och smarta funktioner finns det, men blinkers saknar vi.

None


Komfort

Komforten är en av styrkorna hos Quick 4. Den patenterade dämpningen fram och bak tillsammans med de stora luftfyllda däcken slukar ojämnheter och ger en behaglig åktur. Ståplattan är som sagt bred men i kortaste laget, vilket gör att körställningen är något begränsad. Batteriet är placerat under ståplattan vilket gör att tyngdpunkten är låg och bidrar till elsparkcykelns stabilitet. Styret är höj och sänkbart för att du ska kunna ställa in det efter din körstil och längd och det som är nämnvärt är att båda vi som testade elsparkcykeln är långa men vi hade inga problem med att styret skulle vara för lågt.

Quick 4 är överlag en robust och välbyggd elscooter som är både rolig och trygg att köra. Men när man närmar sig topphastigheten på 40 km/h känns den något nervös. Det ska dock sägas att det inte är många elsparkcyklar som känns helt trygga i de höga hastigheterna. Ibland känns det också som att styret glappar lite i färdriktningen vilket kan bero på fällmekanismen, det är dock så lite att vi snabbt vänjer oss. 



Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Inokim Quick 4 en påkostad elscooter med väl genomtänkt design. Prestandan är hög och den 600 watt starka motorn tar dig upp till 55-70 km och har en topphastighet av 40 km/h. Pålitliga, bekymmersfria bromsar och med en bra komfort, mycket tack vara bra dämpning, dock känns den något nervös i 40 km/h. Har du inga problem med att elsparkcykeln inte får framföras lagligt på allmän väg och inte heller planerar att bära den en längre sträcka är detta en elscooter vi rekommenderar dig till att köpa.


Positivt

  • Hög komfort och prestanda
  • Väl genomtänkt design
  • Hög kvalitetskänsla
  • Smarta funktioner

Negativt

  • Ej laglig att köra på allmän väg
  • Tung och stor även hopfälld
  • Inga blinkers
  • Dyr

Kolla in Inokim Nordic Inokim Nordic för mer information och bra priser på Inokim Quick 4 eller läs om fler elscootrar på vår bäst i test elscooter sida eller Lantzen testar.