Test av NIU UQi Pro


Vi har haft nöjet att provköra NIUs minsta elmoped, NIU UQi Pro (även kallad NIU U-pro). Vid första anblick ser denna moped oerhört liten ut, men även om du är lång åker du bekvämt på UQi Pro. 

 • Specifikationer
 • Märke och modell: NIU UQi
 • Räckvidd: Upp till 50 km
 • Vikt: 52 kg
 • Motor: 1 000 watt
 • Batteri: 21 Ah (Lithiumbatteri Panasonic, portabelt)
 • Bromsar: Skivbroms fram och bak
 • Hjul 12″
 • Laddningstid: 7 timmar
None
None


Design

Om Niu UQi Pro skulle beskrivas med ett ord så är det mest passande ordet liten. Denna elmopeden är verkligen liten! Den simpla och minimalistiska designen upplevs som modern och gör att Niu UQi Pro verkligen sticker ut från mängden. Den digitala displayen är tydlig och innehåller all information du behöver så som hastighet, batterinivå, körläge o.s.v.

Precis som NIU:s andra elmopeder har UQI Pro ett smidigt USB-uttag med tillhörande fack där du kan förvara mobilen. Detta gör att du alltid har möjlighet att ladda mobilen, vilket brukar vara en mycket uppskattad funktion. Under startknappen finns också en smart krok där påsar kan hängas fast, perfekt när du har handlat. Ett återkommande problem med elmopeder är dock att förvaringsmöjligheterna är begränsade. Detta gäller även NIU UQi Pro, batteriet tar upp större delen av utrymmet under sadeln.

Sammantaget ger den nakna designen ett modern om än något plastigt intryck. Kvalitetskänslan är som vanligt hos NIU högre än hos de flesta konkurrenterna. 

None
None

None
None


Prestanda och funktioner

NIU UQi Pro är inget prestandamonster. Elmopeden är utrustad med en 800 watts motor från Bosch vilket är i minsta laget. Detta kommer märkas genom sämre acceleration jämfört med mopeder med högre effekt. Det kan också bli problem att hålla hastigheten vid branta uppförsbackar. Den effektsvaga motorn betyder även att UQi Pro inte passar om du regelbundet har med dig en passagerare. Passagerardyna finns dock att köpa till om du ändå skulle vilja ha möjlighet till att skjutsa. UQi Pro finns att köpa som moped klass 1 såväl som moped klass 2. Enligt oss gör sig UQi Pro bäst som moped klass 2. Detta på grund av att denna elmoped passar perfekt för att glida runt på cykelbanorna i innerstaden och då måste de vara klassad som moped klass 2.

Utrustad med rejäla skivbromsar både fram och bak stannar UQi Pro utan problem. Den är även utrustad med NIU:s egna bromssystem EBS, vilket innebär att bromsenergin som annars skulle gå förlorad går tillbaka till batteriet och på så sätt förlänger räckvidden med upp till 6 %. Räckvidden är specificerad till upp till 40 km, vilket är tillräckligt för de flesta. Batteriet är smidigt och lätt att bära med sig för att ladda.

Precis som de flesta mopeder från NIU är även UQi Pro utrustad med massor av smarta funktioner. En av dessa funktioner är deras keyless-system, vilket innebär att elmopeden går att starta med en knapptrycking från upp till 50 meter. En annan smart funktion är deras nya sex-axlade rörelsesensor. Denna användas tillsammans med stöldlarmet för att upptäcka onaturliga rörelser av elmopeden. Du kan även få en notifikation i mobilen om mopeden har ramlat. Den används också för att mer precist kunna lokalisera elmopeden. NIU påstår att med hjälp av GPS-systemet så kan systemet positionera elmopeden med en noggrannhet på 3 meter. Eftersom NIU UQi Pro är en uppkopplad elmoped möjliggör det även för så kallade “over the air updates”, vilket innebär att din elmoped alltid är uppdaterad med den nyaste mjukvaran.Komfort

Den största överraskningen med NIU UQi Pro är att en så pass liten elmoped kan vara så bekväm att köra. Även fast en av våra testare är över 190 cm åker han bekvämt på NIU UQi Pro. Tack vare den smarta geometrin tar inte knän i styret vilket är att vanligt problem för långa personer. Körställningen är bekväm och att köra längre sträckor kommer inte vara något problem.

Även om elmopeden är liten så är den utrustad med gedigna 12″ fälgar vilket gör att den kommer att hantera de flesta ojämnheter utan problem. Sammanfattning

Om du vill ha en liten elmoped att köra runt på cykelbanorna i staden med är UQi Pro perfekt. Det lilla formatet och smidiga designen gör att den kommer att smälta in bland alla cyklar. Enligt oss passar UQi Pro sämre på landsväg på grund av den effektsvaga motorn. Det innebär att UQi Pro passar bäst som moped klass 2 (max 25 km/h), då moped klass 1 ej får framföras på cykelbanor. Om du gillar UQi Pro men vill ha en något större moped som passar bättre på landsväg rekommenderar vi dig att kolla noggrannare på UQi GT Sport.


Positivt

 • Modern design
 • Oerhört smidig i stan
 • Lågt pris
 • Fullpackad med smarta funktioner
 • Bekväm körställning

Negativt

 • Effektsvag motor
 • Något plastig

Kolla in Kopenscooter.se för mer information och bra priser på NIU UQi eller läs om fler elmopeder på vår bäst i test elmoped sida eller Lantzen testar.