Test av NIU MQi+ Sport


Hos Scooterhuset i Göteborg har vi fått möjligheten att prova NIUs elmoped MQi+. NIU MQi+ finns i Sport och i Pro version och vi fick prova den lite mer påkostade av de två versionerna, Sport. En välbyggd elmoped som hamnar i NIUs mellansektion.

 • Specifikationer
 • Märke och modell: NIU MQI+ Sport
 • Räckvidd: Upp till 130 km
 • Vikt: 55 kg
 • Motor: 1 400 Watt
 • Batteri: 42 Ah (Litiumbatteri, portabelt)
 • Bromsar: Skivbroms bak och fram (Regenerativa)
 • Laddningstid: 6-7 timmar
None
None


Design

Stilren, enkel och välbyggd är vad som slår oss efter en stunds provkörning av NIU MQi+. NIU är ett märke från Kina som skapades 2014 och har tagit branschen med storm. Med NIUs typiska framlampa gör att NIUs elmopeder är lätta att känna igen och med den tydliga och enkla displayen gör MQi+ till en en fröjd att köra.

Alla knappar och justeringar är enkelt att nå utan att släppa handtaget och det distinkta blinkersljudet gör det svårt att glömma bort att stänga av binkers efter man svängt. Men du får även hjälp av den automatiska avstängningen av blinkers efter du svängt. Vid din högra hand sitter farthållaren, ja du hörde rätt, farthållaren är en standard på NIU elmopeder och är en riktigt dröm för den som åker lite längre med mopeden.

Som på många andra elmopeder finns det även ett USB-uttag med ett närliggande fack för exempelvis mobilen. NIUs elmopeder har en tillhörande app som du kan kolla hur din elmoped mår genom de 17 olika statusvärden så som hur mycket batterikapacitet som finns kvar, vart den är och om någon fifflar med din NIU. En till unik funktion hos denna elmoped är keyless systemet NIU använders sig av, du låser upp och låser din moped från nyckel sedan räcker det att du har nyckel i närheten för att mopeden ska fungera.

Detta är NIUs mellansegment och det märks då den inte utmärker sig på något sätt, den är inte den snabbaste, inte den smidigaste och inte den snyggaste utan en riktigt mellan elmoped men den är absolut prisvärd.

Förvaringen är inte den bästa på elmopeden då utrymmet under sadeln tas upp av litiumbatteriet. Men batteriet och andra sidan är både väldigt lätt att lyft i och ur samtidigt som det är lätt att bära med sig inomhus för laddning.

Denna mopeden är inte den största och om du är längre är inte denna mopeden att rekommendera, vår testperson som är cirka 190 cm lång har svårt att att svänga med elmopeden utan att knäna tar i handtagen och styret. Detta gör den heller inte att lämplig att skjutsa på om ni är två fullvuxna dock är skjutspinnarna snyggt intigrerade i designen och fälls ut och in lätt med ett tryck. Skjutshandtagen bak på elmopeden återspeglar till NIU namn där NIU på mandarin betyder tjur och skjutshandtagen ska föreställa hornen på en tjur.

None
None

None
None


Prestanda och funktioner

MQi+ Sport finns som både moped klass 1 och 2 och moped klass 2 versionen heter MQI+ Lite. Båda modellerna är utrustade med en navmotor från välkända Bosch på 1400 watt respektive 1000w. Båda modellerna väger ungefär 60kg vilket är imponerande lite dock med den något effektsvaga elmotorn gör inte dessa elmopeder till några fartvidunder men fullt tillräckligt för att kryssa runt i stadsmiljön med.

Båda modellerna har ett lättåtkomligt litium-jonbatteri under sadeln, dessa batterier är uppbyggda av 18650 Panasonic celler, storleken på batteriet gör dessa mopeder till en av de elmopeder på marknaden med längst räckvidd på upp till 100km och med en laddningstid på cirka 6 timmar. Elmopeden kommer med två års garanti på batteriet, det har en livslängd på 5 år och en LED indikering på batterinivån.Komfort

MQi+ är en smidig och lätt elmoped som är byggd för släta jämna asfaltsvägar. De 10 tum stora hjulen gör denna modellen mindre lämpligt för ojämna vägar jämfört med NIUs andra modell NQi+ som har lite större hjul, 12 tum, vilket gör NQi+ mer lämplig för ojämna vägar.

Om du är längre är körställningen på denna modellen inte optimal då knäna kan ta i styret när man svänger, för vår testperson var detta ett faktum och i vissa situationer blir detta fenomen rent av farligt. Om du är en längre person rekommenderar vi att du istället ska kolla på NIUs UQi+ GT eller Viarelli Vincero.

För vår andra testperson var detta inget problem, han tyckte även att körställningen på MQi+ är bra och om du inte är väldigt lång är detta en moped som även funkar att sitta två på.Sammanfattning

NIUs mellansegments moped MQi+ Sport som både kommer för moped klass 1 och 2 är en stilren och klassisk elmoped som inte gör något väsen av sig varken designmässigt eller prestandamässigt. Tack vare sina smarta funktioner så som farthållare, keyless och LED indikeringen på batteriet gör denna elmoped till en riktigt vinnare bland mellanmjölken. 1400 watts motorn gör inte denna moped till en fartraket men fullt tillräckligt och den imponerade räckvidden gör att du kan däremot köra väldigt långt på elmopeden mellan laddningarna.


Positivt

 • Lättåtkomligt och lätt batteri
 • GPS spårning och larm
 • Farthållare
 • Snyggt inbyggda skjutspinnar

Negativt

 • Inte den piggaste
 • Trång för långa personer
 • Dåligt med förvaring

Kolla in Kopenscooter.se för mer information och bra priser på NIU MQI+ Sport eller läs om fler elmopeder på vår bäst i test elmoped sida eller Lantzen testar.